DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

OZMÓZIS VÍZSZŰRÓ RENDSZER A DiBO ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓKBAN

A DiBO önkiszolgáló autómosók elválaszthatatlan technológiai eleme az ozmózis vízszűrő berendezés. Valamennyi DiBO önkiszolgáló autómosó rendszer konfiguráció tartalmazza az ozmózis vízszűrő rendszert.

DiBO ozmózis vízszűrő rendszer

Az ozmózis vízszűrő rendszer legfontosabb paramétere a termelő képessége, melyet általában liter/óra értékben adnak meg.
A DiBO berendezések esetében az ozmózis vízszűrő rendszer hasznos kapacitása 400 liter/óra, vagy ennél magasabb érték!

MIÉRT FONTOS AZ OZMÓZIS VÍZSZŰRŐ BERENDEZÉS AZ ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓKBAN?

A fordított ozmózis technológiát elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt, lágyított vizet. A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyező anyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.

Mindez az önkiszolgáló autómosó gyakorlatában annyit tesz, hogy a speciális öblítési program alatt használt fordított ozmózis szűrt víz fizikai elemektől és kémiai részecskéktől mentes. A felvitt folyadék a felületről elpárologva részecskéket – azaz száradási foltot – nem hagy maga után. Hétköznapi értelemben tehát ennek a modern installációkba beépített gépészeti rendszerelemnek, vagy eljárásnak köszönhető az autómosás végén tapasztalt „cseppmentes”, vagy „foltmentes” száradás.

MIK AZ OZMÓZIS SZŰRŐ BERENDEZÉS LEGFONTOSABB PARAMÉTEREI AZ ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓK ESETÉBEN?

A gyakorlatban egy fordított ozmózis vízszűrő berendezés általában egy nyomószivattyúból, egy keverőcsapból, néhány rotaméterből (átfolyásmérő), a szűrőházba épített szűrőbetétből és tárolótartályból áll. Ennek építési módja gyártónként eltérő lehet, azonban a rendszer működési elve minden esetben azonos és hasonló korlátokkal rendelkezik.

Az ozmózis vízszűrő betét bizonyos fokú, korlátozott működési hatékonyságra képes. Ez az esetünkben azt jelenti, hogy meghatározott víznyomás mellett – melyet a nyomószivattyú biztosít a betáplás oldalán – meghatározott mennyiségű folyadékot képes sikerrel átengedni a membránon keresztül. A membránon áthaladó folyadék az elvi nyereség. A membránon áthaladni nem képes folyadék az úgynevezett veszteség. Ez utóbbinak is fontos szerepe van a membrán működésében, hiszen ennek segítségével ürül a membránban kiszűrt részecskék bizonyos része és csak ennek jelenlétével lehetséges a rendszer működésének fenntartása. A nyereség és veszteség aránya általában rendszertől függetlenül adott érték: többnyire kétszer több veszteség víz keletkezik a folyamat során, mint nyereség.

A nyereség, azaz a szűrt víz, rendszerint egy tárolótartályba kerül. A veszteség víz ugyanakkor két módon távozhat:

Az olcsóbb, egyszerűbb berendezések esetében szennyvíz módjára ürül a csatorna felé.
Prémium minőségű, drágább rendszerek esetében egy másik tartályba tárolódik és újrahasznosítják.

A veszteség víz minősége gyakorlatilag azonos a szűrési folyamat betáp oldalán tapasztalt vízminőséggel, így ennek hasznosítása nem jár kockázatokkal. A modern, minőségi önkiszolgáló autómosó rendszerek esetében a gyártók vízlágyító berendezéseket alkalmaznak a betáp oldalon és a teljes ciklus során lágyított vizet áramoltatnak a rendszerben. Ennek köszönhetően az úgynevezett „veszteség” víz visszavezethető a lágyvizes tárolótartályba és a rendszer bármelyik funkciójának ciklusában újra felhasználható.

A DiBO berendezések újrahasznosítják az ozmózis szűrés folyamata során keletkező „veszteség” vizet, ezzel jelentős működési költségmegtakarítást biztosítanak!

DiBO önkiszolgáló autómosó rendszerekbe beépített ozmózis vízszűrő berendezés az alábbi részegységekből és funkciókból épül fel:

 

 • Álló betáp oldali előnyomó szivattyú, mely az egy köbméteres lágyított víztároló tartályból érkező folyadékot a megfelelő üzemi nyomás mellett és mennyiségben préseli át a szűrőbetéten
 • Szárazon futás elleni elektronikus és vezérlési védelem
 • Szűrőbetét ház a DiBO gépészeti rendszer vázára építve
 • 400 liter/óra névleges teljesítményű ozmózis szűrőbetét
 • Rendszerbe épített rotaméter a nyereség oldalon liter/óra skálázással
 • Rendszerbe épített rotaméter a veszteség oldalon liter/óra skálázással
 • Rozsdamentes acél csőhálózat a teljes ozmózis szűrő rendszerben
 • Fizikailag szabályozható minimális áramlási mennyiség érzékelő a nyereség oldali rotaméterre építve és központi rendszerbe kötve
 • Magas minőségű, buborékmentes, rozsdamentes acél keverőcsap a rendszer nyereség és veszteség oldali mennyiségeinek megválasztására
 • Beépített rendszer nyomásérzékelő központi rendszerbe kötve
 • 1.000 literes ozmózis tárolótartály, számítógépes rendszerbe kötött folyadéknyomás alapú szintérzékelővel
 • Számítógépes rendszervezérlés a központi PLC-ről
 • Kezelőfelületen keresztül (akár távolról is) elérhető ki- és bekapcsolás lehetősége, illetve automatikus üzem
 • Számítógépes felületen – akár távolról – paraméterezhető és ellenőrizhető működés az alábbi főbb módokon:
  • Üzemmód választás (kikapcsolás, kézi üzem bekapcsolás, automatikus működés)
  • Szintértékek meghatározása számítógépes felületen keresztül (alacsony szint, maximális szint, rendszer automatikus indítási szintje adott folyadékszint mellett, szárazon futás elleni védelem szintje)
  • Pillanatnyi rendszer nyomásérték felületen keresztül is kiolvasható módon
  • Hibaüzenet jelzés és opcionális GSM alapú üzenetküldési képesség hiba megjelöléssel és hibakóddal
 • Veszteség víz visszavezetése az 1.000 literes számítógépes szintvezérelt lágyított vizes tartályba
 • Rendszer előnyomó szivattyú a nyomásfokozó pumpák zavarmentes betáplálására

Üzemeltetőként Önnek lehetősége van a fent meghatározott termelési kapacitást duplájára növelni egy további, opcionális szűrőház és szűrőbetét rendszerbe illesztésével. Az így elérhető szűrési kapacitás a hasznos oldalon elérheti a 800 liter/óra értéket. 


DiBO berendezések gyárilag olyan nyomószivattyú mérettel kerülnek gyártásra, melyek ezt a további, opcionális szűrőt is képesek kiszolgálni, így a bővítés költsége lényegesen kedvezőbb más megoldásokhoz képest.