DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

A HATÉKONY AUTÓTISZTÍTÁS HATÁSMECHANIZMUSA

Bármilyen környezetben is történik a tisztítás, annak folyamatát és eredményességét alapvetően négy tényező határozza meg:

  • hőmérséklet
  • fizikai tényező
  • a kölcsönhatás időtartama
  • kémiai tényező

Ezeknek a tényezőknek az együttes hatása biztosítja a tisztítás hatékonyságát.
Amennyiben a tényezők egymáshoz viszonyított arányában változás következik be, az mindenképpen hatással lesz a tisztítási folyamat eredményességére. Amennyiben vissza kívánjuk állítani az eredményesség korábbi mértékét, akkor vagy a megváltozott tényező(k) mértékét kell az eredeti szintre helyreállítanunk, vagy más tényező(k) mértékének változtatásával szükséges kompenzálnunk a csökkenő hatékonyságot.

Mindez a járműtisztítás területén is érvényes alapvetés, melyet az előzőekben bemutatott módon, minden esetben teljes komplexitásában kell vizsgálnunk.

Az alábbiakban sorra vesszük és beazonosítjuk az egyes tényezőket szakterületünkre fókuszálva.

HŐMÉRSÉKLET

Tekintettel arra, hogy a járműfelület hatékony és kíméletes tisztítása a mai napig víz bevonásával történik, így kölcsönhatási hőmérséklet alatt elsősorban a tisztításhoz felhasznált folyadék pillanatnyi hőmérsékletét értjük. Természetesen erre a hőmérsékletre nem csak a vízmelegítő és a keverő szelep által beállított értékek vannak hatással, hanem a tisztított felület pillanatnyi hőmérséklete is. Télen az alacsony külső környezeti hőmérséklet csökkenti a kölcsönhatás tényleges hőmérséklet értékét, melyet magasabb vízhőmérséklettel kompenzálhatunk. Nyári melegben az átforrósodott felület a kölcsönhatás hőmérséklet-növekedését okozza. Ez bizonyos érték felett ellenőrizhetetlen értéket is elérhet, így károsíthatja a jármű felületeit. A mosóterek megfelelő árnyékolása megakadályozza ennek a folyamatnak a létrejöttét. A DiBO által kínált lapostetős épületszerkezeti megoldás megfelelő hővédelmet biztosít a nyári melegben és hatékonyabb védelmet a környezeti hatásokkal szemben a téli időszakban.

FIZIKAI TÉNYEZŐ

Ebbe a kategóriába soroljuk azokat a hatásokat, melyek fizikailag vesznek részt a tisztítási folyamatban. Ilyen lehet többek között a kiáramló és a felülettel érintkező vegyszeres víz felületi nyomásereje (magasnyomású berendezések alkalmazása során), a folyadékba kevert szilárd halmazállapotú szemcsék felületre gyakorolt hatása, a kefés mosólándzsa sörtéinek, vagy a mosószivacsnak az érintése. A karcmentes tisztítás érdekében fontos, hogy az autómosáshoz professzionális minőségű kiegészítő eszközöket biztosítsunk ügyfeleinknek, éppen ezért a DiBO-nál kizárólag természetes állatszőrből készült kefét és gumi védőburkolattal ellátott mosólándzsákat alkalmazunk.

A KÖLCSÖNHATÁS IDŐTARTAMA

Ez alatt a tényező alatt azt az időtartamot értjük, mely a kölcsönhatás (tisztítóhatás) számára rendelkezésre áll. Ez egy egyszerű önkiszolgáló autómosó samponos mosóprogramja esetében csupán a pillanat tört része (hiszen a magasnyomású vízsugár csupán átsiklik a felületen és nincs mód közvetlen kontaktusra (mint például a kefeszálak érintése a kefés mosás esetében, vagy egy kézi autómosó esetében a szivacs alkalmazásával). Az időtartam több módon is növelhető, például az úgynevezett vegyszeres áztatás útján, mely során a kémiai vegyszert a felületre permetezve időt hagyunk hatásának kifejtésére, de ide sorolhatjuk a habprogramokat is, mely a hab állagának köszönhetően enged hosszabb hatóidőt a felületen megtapadva.

KÉMIAI TÉNYEZŐ

A megfelelő hatékonyságú és kémhatású vegyi anyagok alkalmazása alapvetően befolyásolja a tisztítási folyamat kimenetelét. A kémiai folyamat minősége függ a vízminőségtől és az alkalmazott vegyszer kémhatásától, illetve egyéb, a mechanizmusba kapcsolt faktoroktól (pl. felületaktív hatóanyagok, melyeknek köszönhetően kisebb mértékű fizikai hatás szükséges).

A vegyszerek fejlődése jelentős mértékbe javította a tisztítási folyamatok hatékonyságát.
A mai modern tisztítószerek nagymértékben képesek kompenzálni a másik három összetevő szerepét.
A modern vegyületek alacsonyabb hőmérsékleten biztosítják a tisztítási hatást, kevésbé érzékenyek a vízminőségre és fizikai jellemzőiknek köszönhetően hosszabb felületi hatóidőt engednek meg.

A fent bemutatott négy tényező együttesen befolyásolja a tisztítási folyamat hatékonyságát.

Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy egy kicsit lejjebb szabályozza a kilépő vízhőmérsékletet a létesítményben, akkor ez bizonyosan a hatékonyság kárára történik. Bármilyen módon is igyekszünk optimalizálni üzemeltetési költségeinket, a tisztítás hatékonyságának fenntartásához valamilyen módon kompenzálnunk kell más tényezők nagyobb szerepvállalásával.