DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

ENERGIAHATÉKONY DIBO ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓ TECHNOLÓGIA

optimális üzemeltetés minden körülmény között

A növekvő energiaárak miatt az önkiszolgáló autómosó rendszerek esetében is még inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság kérdése. Bővül az igény az olyan megoldások iránt, melyek hozzájárulnak az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez.


A DiBO önkiszolgáló autómosó gépészeti és épületszerkezeti rendszer több ponton is olyan átgondolt, innovatív megoldásokat tartalmaz, melyek nagy mértékben segítik az energia- és költséghatékony üzemeltetést. Az alábbiakban ezeket az energiahatékonyság szempontjából kiemelten fontos, a DiBO-nál integráltan, az alaprendszer részeként elérhető funkciókat és szolgáltatásokat mutatjuk be.

Energiahatékony DiBO technológia

VILLAMOSENERGIA ALTERNATÍV FORRÁSBÓL

A gáz és a villamos áram áremelkedésének következtében felértékelődött a megújuló energia alkalmazásának jelentősége. Az alternatív energiaforrások egyik fontos fajtája a napelem, illetve napkollektor rendszer.

A DiBO önkiszolgáló autómosók épületszerkezeti megoldása minden esetben síktetős kialakítású. Ennek köszönhetően a DiBO épületszerkezetek minden további változtatás nélkül, már eleve alkalmasak napelemes, vagy napkollektoros rendszerek telepítésére.

További fontos előny, hogy a DiBO önkiszolgáló autómosók épületszerkezete minden esetben tartalmaz technológiai (gépészeti) helyiséget, melynek mérete és kialakítása alkalmas környezetet biztosít mind a panelek telepítésére, mind a rendszerhez szükséges további kiegészítőelemek elhelyezésére és rendszerbe történő illesztésére.

Egy átlagos DiBO mosótér 30 m2, míg a gépészeti helyiség teteje további 15 m2 szabad felületet biztosít a telepítésre.

Napelemmel szerelt létesítményeink tapasztalata alapján, a DiBO önkiszolgáló autómosó rendszerek esetében – a mosó kihasználtságtól függően – szaldó elszámolás, azaz rendszerbe táplálás lehetősége mellett, akár 70%-ban is kiváltható a villamosáram igény.
Amennyiben nincs lehetőség a hálózatba betáplálásra (azaz szigetes üzem esetében) kiegészítő akkumulátoros rendszer telepítése szükséges az eredményes működtetéshez.

Minden napelemes és napkollektoros telepítés esetében vizsgálni kell a legideálisabb elhelyezést. Befolyásolhatja a lehetőséget a környező épületek és a növényzet elhelyezkedése, magassága, illetve az autómosó telepítésének földrajzi tájolása. Bizonyos esetekben például az enyhén megdöntött panel elhelyezés kevésbé hatékonynak bizonyulhat szemben a kevésbé elterjedt síkban történő elhelyezéshez képest.

VÍZMELEGÍTŐ

Az elavult, nyílt égésterű hőközpontok ideje már lejárt. Az önkiszolgáló autómosók működési költségeinek optimalizálásához elengedhetetlen egy korszerű, hatékony és gazdaságosan üzemeltethető fűtőrendszer. A DiBO professzionális gépészeti rendszer alapáron tartalmazza a rendkívül energiatakarékos, tisztán kondenzációs üzemű ACV Heatmaster hőközpontot. A „tartály a tartályban” építési mód garantálja a kiemelkedően hatékony használati és fűtési melegvíz termelést és tárolást.

Természetesen lehetőség van hőszivattyú alkalmazására is, ezt azonban elsősorban a kevesebb mosóbeállóhellyel rendelkező mosók számára ajánljuk. (A szükséges hőmennyiség miatt négy mosóbeállónál nagyobb létesítmények esetében csak részben lehetséges a gázüzem teljes kiváltása gazdaságosan.) A DiBO gépészeti rendszerek építési módja egyszerű megoldást kínál a hőszivattyúhoz kapcsolt tárolóteres hőcserélők rendszerbe történő illesztésére is.

FOLYÉKONY VEGYSZER

A DiBO önkiszolgáló autómosók a folyékony állagú vegyszerekre lettek optimalizálva. A folyékony vegyszerek számos előnnyel rendelkeznek a porsamponhoz képest, erről részletesebben ITT olvashatnak.

Legfontosabb tulajdonságuk, hogy alkalmazásukkal nagyságrendi energiamegtakarítás érhető el. Szemben a por állagú vegyszerek által megkövetelt 55-60°C fokos működési vízhőmérséklettel a folyékony vegyszerek már 35-42°C fokos tartományban biztosítják az optimális tisztító hatást.
A rendszer üzemeltetése során a hidegvizes üzem sem okoz technikai hibát!

Ugyanilyen közömbösséget mutatnak a folyékony állagú vegyszerek a víz lágyságának fokára is, bár a berendezések védelme érdekében elsősorban lágyvizes környezetben javasolt a használatuk.

A további, nem elhanyagolható gazdaságossági szempont, hogy a folyékony vegyszeradagolók meghibásodási gyakorisága rendkívül alacsony, a gél állagnak köszönhetően elkerülhető a porsamponos rendszereknél tapasztalt koptató hatás miatti gyors rendszer-és alkatrész avulás.

VEZÉRELT PADLÓFŰTÉSI RENDSZER

Valamennyi DiBO önkiszolgáló gépészeti egység külső hőmérsékletérzékelővel szerelt. Az akár távolról is elérhető vezérlőfelületen keresztül a padlófűtési rendszer összes működési paramétere szabályozható. Ennek köszönhetően a padlófűtés működése rugalmasan illeszthető az éppen aktuális időjáráshoz, illetve a létesítmény tényleges nyitva tartási idejéhez is.

TÁVOLI ELÉRÉS

A DiBO professzionális önkiszolgáló autómosó rendszer olyan üzemeltetéshez kapcsolódó kényelmi funkciókkal lett kialakítva, melyek szükségtelenné teszik az állandó személyzet jelenlétét és lehetőséget adnak a létesítmény távolról történő vezérlésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az autómosó rendszer távolról is üzemeltethető és szabályozható, akár mosóállásonként egyedileg paraméterezve.

A távelérés funkciónak köszönhetően az üzemeltető bármilyen online eszközről az összes perifériát (pl. padlófűtést, hideg/melegvizes üzemre való áttérést) működés közben tudja kapcsolni. Ezáltal egészen részleteiben képes szabályozni a rendszer működését, és mindig az adott helyzetnek megfelelően – a gazdaságossági szempontokat is figyelembevéve – beavatkozni.